מידע רפואי

 
 
 
 
 
 
 

סינוסיטיס

 
סינוסיטיס, דלקת של הסינוסים (או מערות הפנים בעברית), היא מחלה שכיחה ביותר ואחת הסיבות השכיחות ביותר לפנייה לרופא המשפחה. הסינוסים הם חללי אוויר הנמצאים בגולגולת סביב חלל האף. ישנם כ- 4 סינוסים בכל צד: מצח, לחי, בין האף לעין ומאחורי האף.

מחקרים מראים שכ- 15% מהאוכלוסייה (כמעט מיליון איש בישראל) סובלים מסינוסיטיס לסוגיה בכל שנה. כאחד מכל 7 מבוגרים יחלה בסינוסיטיס במהלך חייו.

דלקת הסינוסיטיס נחלקת לסינוסיטיס חריפה (נמשכת פחות מ- 4 שבועות) או סינוסיטיס כרונית (נמשכת יותר מ- 3 חודשים). סינוסיטיס כרונית יכולה להיות עם או בלי פוליפים.
 
 

סינוסיטיס חריפה

 
שכיחה יותר בחודשי החורף ובמצבים של לחות יתר וזיהום אוויר. במצבים אלה יש סיכוי יתר לגודש הריריות באף ובסינוסים. סינוסיטיס חריפה מתחילה על-פי רוב מהתקררות, הגורמת לגודש ולדלקת של ריריות האף ולחסימת דרכי הניקוז של הסינוסים, הגורמים להצטברות הפרשות בתוך הסינוסים והתפתחות של זיהום חיידקי. לכן, מצבים הגורמים לגודש ריריות האף, כגון מצבים של זיהום אוויר, לחות רבה ועשן, מגבירים את הסיכון לפתח סינוסיטיס. יש לחשוד בסינוסיטיס חיידקית במטופלים הסובלים לפחות משניים מהסימפטומים הבאים: נזלת מוגלתית, גודש אפי או כאבי ראש / פנים הנמשכים יותר מ- 10 ימים או שהחמירו אחרי 5 ימים. אין צורך בצילומי סינוסים רגילים, מכיוון שהם הוכחו להיות בעלי דיוק נמוך באבחנה. C.T של הסינוסים מתבצע בחולים שלא הגיבו לטיפול או בחולים עם חשד לסיבוך (חום מאוד גבוה, כאבי ראש עזים, נפיחות סביב העין או במצח, ירידה בהכרה או סימני חסר נוירולוגי). C.T בדרך-כלל יוזמן על-ידי רופא מומחה לאף-אוזן-גרון.

הטיפול הראשוני בסינוסיטיס, כאשר חושדים בסינוסיטיס חיידקית, כולל: נוגדי כאבים, שטיפות אף עם מי מלח, תרסיס אף סטרואידלי ואנטיביוטיקה. לעיתים ניתן גם טיפול בסטרואידים דרך הפה ואנטיביוטיקה תוך-ורידית בעיקר בחולים שאינם מגיבים לקו הראשון של הטיפול ובחולים עם סיבוכים.
 
 
 
סינוסיטיס
 
 
 
 

סינוסיטיס כרונית

 
המנגנון להתפתחות סינוסיטיס כרונית הוא מורכב יותר ולא תמיד ברור. לעיתים מדובר בזיהום חיידקי שעמיד יותר לטיפול אנטיביוטי. ייתכנו סיבות נוספות כמו בעיות במערכת החיסון או מחלות תורשתיות כגון ציסטיק פיברוזיס. ישנה גם שכיחות יתר בחולי אסתמה ובחולים הרגישים לאספירין. גם זיהומי שיניים עלולים לגרום להתפשטות הזיהום לסינוסים.

הסימפטומים השכיחים ביותר של סינוסיטיס הם: גודש אפי, נזלת או ליחה מוגלתיים, כאבי פנים או ראש וירידה בחוש הריח. בנוסף לכך, חולים רבים מדווחים על פגיעה ניכרת באיכות החיים, המתבטאת בחולשה, עייפות, חוסר ריכוז, שינה לא טובה, ירידה במצב הרוח והרגשה כללית רעה. לכן, קיימת חשיבות רבה לאבחון נכון ככל האפשר ולטיפול מתאים. מטופלים רבים מאובחנים עם סינוסיטיס כאשר למעשה הם סובלים מבעיות אחרות כמו מיגרנה. אבחנה של סינוסיטיס כרונית דורשת בדיקה אנדוסקופית מקיפה של האף, להערכת דרכי הניקוז של הסינוסים, קיום פוליפים, קיום מוגלה ועוד. כמו כן, יש לבצע בדיקת C.T של הסינוסים להערכת הסינוסים עצמם. לעיתים יש להשלים את הבירור עם בדיקות דם, בירור אלרגיה, נטילת תרבית מהאף ובדיקות נוספות לפי הצורך. אבחון נכון הוא חיוני, מכיוון שהוא חוסך טיפולים וניתוחים מיותרים. ב- 40% מהחולים ניתן לטפל בעזרת טיפול שמרני עם תגובה מצוינת. בשאר החולים טיפול שמרני לא מועיל, ואז ניתן לשקול טיפול ניתוחי.
 

ניתוחים לסינוסיטיס

 
מרבית הניתוחים כיום מתבצעים בעזרת אנדוסקופ (סיב אופטי) ומכשירים מיוחדים אחרים המוחדרים דרך הנחיר ללא צורך בחתכים בפנים. חובה לבצע C.T סינוסים טרם הניתוח, על מנת להעריך ולהכיר את האנטומיה של האף והסינוסים במטופל הספציפי. בניתוח מורחבים דרכי הניקוז של הסינוסים ופתחי הסינוסים. כמו כן, מנוקזים הפרשות ומוגלה ונכרתים פוליפים. המטרה היא לנקז ולנקות את הדלקת והזיהום מחללי הסינוסים ולהחזירם לתפקוד תקין.

לניסיונו ולהכשרתו של המנתח חשיבות רבה להצלחתו של הניתוח. מנתחים מעטים עוברים הכשרה ספציפית בתחום. פרופ' סודרי הוא מבין המנתחים הבודדים בארץ שעברו הכשרה אינטנסיבית וייחודית בניתוחים אלה באחד מהמרכזים המובילים בארצות הברית – אוניברסיטת Stanford שבקליפורניה.
 

חסימה אפית

 
 
חסימה אפית הינה תלונה שכיחה ביותר. קיימות סיבות רבות לחסימה אפית, וקיימת חשיבות רבה לבדיקה מתאימה ומלאה, כולל בדיקה של האף עם סיב אופטי, על מנת להעריך בצורה מיטבית נכונה את המצב ולהגיע לאבחון נכון. הדרך למציאת הפתרון הטיפולי המתאים מתחילה באבחנה הנכונה. פעמים רבות טיפול שמרני תרופתי יכול לפתור את הבעיה.

הסיבות השכיחות לחסימה אפית הן:
  • הגדלה של הקונכות התחתונות היא הסיבה השכיחה ביותר. מרבית המקרים קשורים בדלקת אלרגית או ברגישות יתר אחרת.
  • סטייה של מחיצת האף
  • הגדלה של שקד שלישי (אדנואיד)
  • פוליפים אפיים
  • בעיה במבנה של סחוסי האף או חולשה שלהם
  • גידולים

הטיפולים הניתוחיים האפשריים לחסימה אפית הם: הקטנת קונכות תחתונות (כריתה או קובלציה), יישור מחיצה, כריתת שקד שלישי, כריתת פוליפים, תיקון של סחוסי האף (ניתוח פלסטי תפקודי) ועוד. מרבית ניתוחים אלה מתבצעים בצורה אנדוסקופית ללא צורך בחתכים בפנים.
 
 
 
חסימה אפית
 
 
 
 

טיפול בדימומים אפיים

 
 
דימום אפי הוא תלונה שכיחה ביותר. מרבית המקרים מתרחשים בקיץ ובחורף, כאשר חם ויבש (כתוצאה ממזג האוויר או מחימום). ברוב הפעמים הדימום הוא קל ופוסק לבד או עם טיפול פשוט של לחץ מקומי.

במקרים של דימומים חוזרים או משמעותיים יש לבצע הערכה מלאה בעזרת רופא אף-אוזן-גרון. הערכה זו כוללת לרוב בדיקות דם ובדיקה אנדוסקופית של האף. יש לברר אם יש בעיית קרישה או אם קיימים כלי דם בולטים באף או נגעים אחרים, אשר גורמים לדימום. יש גם לשלול גידול באף כמקור לדמם. לעיתים יש לבצע בדיקות הדמיה (דוגמת C.T או MRI), על מנת להגיע לאבחון הנכון.

טיפול שמרני לרוב יכלול שימון או שמירת לחות של הנחיריים. לעיתים יש צורך בצריבה של כלי דם. הצריבה יכולה להיות כימית ולהתבצע בקלות יחסית במרפאה. לעיתים קיים צורך בצריבה חשמלית בחדר ניתוח ואף קשירה של כלי דם באף.
 
 
 
טיפול בדימומים אפיים
 
 
 
 

ניתוחים אנדוסקופיים לדרכי דמעות, ארובות העיניים ובסיס הגולגולת

 
בהמשך להתפתחות הניתוחים האנדוסקופיים (עם סיב אופטי דרך הנחיריים) לאף ולסינוסים, החלו ניסיונות לנתח בגישה זו גם חסימה של דרכי דמעות, דקומפרסיה של ארובות העיניים במקרים של בלט עין (למשל במחלת Graves), וכן לפתולוגיות של בסיס הגולגולת (כגון דלף נוזל מוחי/CSF) ולגידולים של בלוטת יותרת המוח (היפופיזה). עם התקדמות הטכנולוגיה והניסיון, גישה זו הפכה מקובלת יותר ויותר, וכיום היא הגישה המועדפת במרבית המקרים.
 

חסימת דרכי דמעות

 
הדמעות מתנקזות באופן טבעי דרך שק הדמעות, הנמצא בחלק הפנימי של זווית העין ומשם דרך צינור הדמעות לחלל האף. ישנם מקרים בהם נוצר חסימה של צינור הדמעות כך שהפתרון היחיד שנותר הוא ביצוע מעקף ויצירת פתח ישיר בין שק הדמעות לחלל האף. הניתוח יכול להתבצע בצורה אנדוסקופית דרך האף ללא חתכים בפנים. יש כמובן לבצע הערכה מקיפה של מערכת הדמעות על-יד רופא עיניים אוקולופלסטיקאי טרם ההחלטה על ניתוח.
 

דקומפרסיה של ארובת העין

 
 
במחלות מסוימות (מחלת GRAVES למשל) קיים עיבוי של שרירי גלגל העין ושומן ארובת העין, הגורמים לעליית לחץ בארובת העין ובלט של העין. במרבית המקרים ניתן להתגבר על כך בטיפול שמרני ואיזון של תפקודי בלוטת המגן. לעיתים עקב לחץ על עצב הראייה וסיבות נוספות, יש לבצע ניתוח לשחרור הלחץ בארובת העין באמצעות שחרור השומן שבארובת העין לתוך חללי הסינוסים, הסובבים את החלק הפנימי והתחתון של ארובת העין. ניתן לבצע ניתוחי דקומפרסיה מדיאלית ותחתונה בגישה אנדוסקופית ללא צורך בחתכים בפנים ועם תוצאות מצוינות. בניתוח זה פותחים את הסינוסים הגובלים בארובת העין, מורידים את העצם המפרידה ביניהם ומאפשרים לשומן הארובה להתבלט לתוך חללים אלה. התוצאה נראית לעין מיד בתום הניתוח וההחלמה מהניתוח בדרך-כלל אינה קשה.

ניתוחים לחסימת דרכי דמעות וארובת העין מתבצעים בשיתוף רופא עיניים מנתח אוקולופלסטיקאי.
 
 
 
ניתוחים אנדוסקופיים לדרכי דמעות, ארובות העיניים ובסיס הגולגולת
 
 
 
 

ניתוחי בסיס גולגולת והיפופיזה

 
 
בסיס המוח מופרד מחלל האף באמצעות עצם בסיס הגולגולת. חסר בעצם זו עלול להוביל לדליפה של נוזל מוחי (CSF) אל תוך חלל האף. לפני שנים לא מעטות היה צורך בניתוח בגישה חיצונית, הכולל חתכים בעור הקרקפת ופתיחת הגולגולת לסגירת החסרים האלה ועצירת הדליפה. כיום במרבית המקרים ניתן לטפל בבעיה זו בניתוח אנדוסקופי, המבוצע דרך האף עם החלמה קלה ומהירה.

יתר על כן, ניתוחים לכריתת גידולים מבלוטת יותרת המוח (היפופיזה) הנמצאת בבסיס של הגולגולת מאחורי הסינוס הספנואידלי (בחלק האחורי של חלל האף), מתבצעים כיום גם הם בגישה אנדוסקופית בשיתוף עם נוירוכירורג. תפקידו של מנתח הסינוסים הוא לפתוח את הדרך לנוירוכירורג אל הבלוטה, וכן לעזור לו בכריתה. בסיום הניתוח יש לעיתים לסגור את החסר שנוצר בניתוח, על מנת להגיע לבלוטה.
 
 
 
ניתוחי בסיס גולגולת והיפופיזה
 
 
 
 
מידע רפואי-פרופ' איתן סודרי
 
לקבלת מידע נוסף אודות הניתוחים ולתיאום פגישה עם פרופ' איתן סודרי, צרו קשר עם מרפאתו הפרטית שבתל-אביב: 058-6284986.